5.9. Tiistai Ennen illan tottistreenjä otettiin Nattan kanssa kapulan ottamista maasta skeä sen pitämistä suussa. Natta otti kapulan kyllä tosi nätisi maasta ja päästi kapulasta irti, kun käskin. Treenasin nyt isolla kapulalla, mutta seuraavat treenit otan taas ns. normaalilla kapulalla.

Illalla oli sitten vuorossa ekat tottistreenit Lapualla. Nämä oli Nattan ekat pitkät tottistreenit ja ekaa kertaa vieraassa paikassa.

Ekaksi otettiin luokse päästävyys ja hampaitten kattominen. Luoksetullessa kouluttajan hieman kumartui Nattan päälle ja sen jälkeen Natta rupes peruttamaan. Lopulta kuitenkin Natta antoi hampaat kattoa ihan kohtuullisesti.

Sen jälkeen maahanmeno. Natta tuli ihan nätisti sivulle perusasentoon, mutta maahanmenon näytin sille. Uskalsin jopa jättää Nattaa hieman. Natta pysys toi nätisti paikalla. Ekalla kerralla Natta nousi itsestään, mutta muuten nousi vasta, kun vapautin sen ja palkkaus patukalla.

Kolmantena liikkeenä oli seuraaminen. Natta kanssa tämä on meijän suurin ongelma. Aluksi otettiin seuraamista suoraan ja Natta vaelteli jossain aivan muualla. Kun seuraamiseen otettiin käännöksiä oikeelle mukaan, niin Nattan kontakti pysyi huomattavasti paremmin...

Neljäntenä oli vuorossa luoksetulo. Nattan kanssa oli tarkotus ottaa vauhtiluoksetulo. Ekalla kerralla Natta pääsi pitäjältä karkuun ja lähti omille teille huitelemaan. Tokalla kerralla Natta tuli kyllä luokse, mutta sitä ennen oli kaarroksia oikealle eikä suinkaan sitä suorinta reittiä.

Lopuksi otettiin vielä eteenistumista. Tässä vaiheessa huomasin jo, että Natta oli tosi väsyny eikä jaksanu enää keskittyä tekemiseen. Sen takia saatiinkin vaan pari onnistunutta suoritusta. Mutta kyllä taas tuli hyvä treenausinto ja jaksaa harjotella lisää... itekseenkin....

6.9. Keskiviikko Lenkillä otin tällä kertaa vain luoksetulo harjoituksia. Se on ihme, kun paikalla ei ole muita koiria niin Natta tulee tosi nätisti luokse.. Eli häiriön alla pitää jatkaa treenaamista.

7.9. Jälkitreenit Lapualla Eli Nattan kanssa oli vuorossa ekat jälkitreenit Lapualla. Ekaa kertaa Nattalle tehtiin jälki vieraan ihmisen toimesta. Tämä aiheutti hieman ongelmia. Sen lisäksi keli treeneissä oli aivan kamala. Vettä satoi koko sen kolmen tunnin ajan, mitä me treeneissä oltiin. Tästä syystä Natta otti jäljellä vainua ilmasta lähes koko ajan, eikä malttanut tehdä kunnolla töitä. Jälki oli kylläkin pitkä meidän normaaleihin treeneihin verrattuna. Natta kuitenkin toimi ihan kohtuullisesti vieraassa maastossa ja vieraan jäljellä. Molemmat lelut jäljellä Natta otti itsenäisesti suuhun, mikä on kyllä positiivistä.

Treenien lopuksi kokeiltiin myös ekaa kertaa esineruutua. Kouluttaja vei lelun lähelle piiloon ja Nattan piti käydä se sieltä hakemassa. Ekalla kerralla Natta meni turhan kauas ja jouduin kutsumaan sen uudestaan luokse. Uudella lähetyksellä Natta juoksi suoraan lelun luokse ja otti sen sieltä suuhun. Luokse tullessa Natta kuitenkin kävi tarjoamassa lelua aluksi kouluttajalle ja sitten vasta mulle. Mutta tuli kuitenkin.

Tokalla kerralla tehtiin aivan samalla tavalla. Tällä kertaa Natta kävi aluksi katsomassa, että onko lelu kouluttajalla ja kun sitä ei siellä ollut niin kierteli hieman ympäriinsä. Natta kävi myös tarkastamassa ekan piilonkin. Lelu jouduttiin näyttämään Nattalle uudestaan ja tämän jälkeen Natta haki lelun tosi nätisti. Saatiin myös hyviä vinkkejä, että miten esineruutua kannattaa treenata. Tästä on kyllä hyvä jatkaa eteenpäin.

Kouluttaja sanoin myös, että Nattassa on hakukiran elkeitä, kun se ottaa vainua aika paljon ilmasta. Eli pitäisköhän sitä uskaltautua myös hakumettään. :)

8.9. Perjantai Olen jo pidemmän aikaa ollut turhautunut Nattan seuraamiseen ja siihen, että se ei toimi, joten päätin ottaa treenaamisessa taas naksuttimen käyttöön. Treenit alotetiin aluksi niin, että mulla oli molemmat kädet edessä ja toisessa makupaloja. Aina kun Natta katsoi silmiin niin naksu+palkka. Sitten pidensin aikaa, minkä Nattan piti pitää katsekontakti. Tämän jälkeen rupesin kävelemään ympäri kämppää ja aina kun Natta otti katsekontaktin niin naksu+nanna. Tämä toimi heti tosi hyvin ja Natta ei enää välittäny makupalasta vaan tarjosi itse jo katsekontaktia. Lopuksi otettiin vielä sivulle tuloa naksuttimen kanssa. Pari ekaa kertaa näytin Nattalle makupalalla, mutta sen jälkeen vaadin siltä jo itsenäistä työtä. Ja oikeasta suorituksesta tuli aina naksu+nanna.

9.9. Lauantai Jatkettiin naksu+nanna harjottelua. Aluksi harjoiteltiin asiaa sisällä ja sen jälkeen siirryttiin harjottelemaan ulos. Lenkillä Natta oli tapansa mukaan irti ja aina kun tuli lähelle ja otti kontaktin niin palkkaus naksulla +nanna. Tätä tehtiin lenkin aikana monta kertaa ja loppuvaiheessa Natta rupesi tarjoamaan seuraamisen oikeaa paikkaa aivan itse. Tässä tavassa on ollut se hyvä puoli, että Natta ei enää ole riippuvainen siitä kädessä olevassa makupalasta vaan makupala voi olla ihan missä vaan ja neiti pitää katsekontaktin.

Lenkillä otetiin vielä pari esineruutu harjoitusta. Eli koirat puuhun kiinni ja ite kävin piilottamassa pallon niin, että Natta näki. Sitten koiran lähetys esineelle. Tapansa mukaan Natta otti esineen tosi nätisti maasta ja nyt toi sen mulle ihan suoraan. Heti perään otettiin toisto samaa asiaa ja taas Natta toi tosi nätisi. Siihen saikin sitten treenaamiset jäädä siltä päivältä