14.9. Torstai tottistreenit Kauhavalla. Oltiin Nattan kanssa sekä alottelevien- että kisaavien treeneissä. Saatiin näin Nattalle alle pitkät treenit. Alottelevien treenissä käytiin läpi sivulletuloa, maahanmenoa sekä paikallaoloa. Nattalle tuotti huomattavaa ongelmaa kontaktinpito, kun paikalla oli muitakin koiria. Siispä tätä me nyt sitten ruvetaan treenaamaan. Kilpailevien treeneissä käytiin oikeestaan läpi kaikki alokasluokan liikkeet. Paikallaolossa Natta pysyi tosi nätisti, mutta pari kertaa piti nousta maasta ylös. Ja aina onnistuneesta suorituksesta palkka. Seuraaminen sujus meiltä nyt hyvin. Tosin katsekontaktia Natta piti vain makupalan avulla, mutta kuitenkin. Käännökset ja täyskäännöksetkin meni ihan mallikkaasti. Kisaavien treenissä en sitten Nattan kanssa muita liikkeitä ottanutkaan, sillä Nattalla rupesi mielenkiinto jo hiipumaan.

Sen sijaan sivussa treenattiin näyttelyseisomista ja juoksemista. Sen lisäksi pari ihmistä kävi kopeloimassa Nattan.

17.9. Sunnuntai Pentunäyttely Orivedellä. En tiedä johtuiko Nattan hyvä käytös siitä, että oli lyhyt yö takana vai pitkä ajomatka, mutta Natta käyttäytyi näyttelyssä tosi nätisti. Natta liikkui suht\' nätisti, ei peruuttanut yhtään ja näytti hampaat tosi nätisti. Olin kyllä tosi ylpee ja ilonen tuosta pikku neidistä (kirjaimellisesti...) Näyttelyn jälkeen mentiin vielä Iinan ja Nemon sekä Sinin ja Jalon kanssa ottamaan tottista sekä Iina teki Nattalle lyhyen jäljen. Taas huomasin Nattalla keskittymisen herpaamista, kun paikalla oli muita koiria ja muita ihmisiä! Mistä mä saan tuohon koiraan sitä keskittymiskykyä lisää?!?

19.9. Tiistai Varsinaista treeniä en Nattalle tiistaina pitänyt. Oltiin kuitenkin naapurin mummon kanssa puolukoita poimimassa ja koirat oli tietenkin mukana. Natta näytti hakukoirana olemista ja vähän väliä kävi tarkastamassa \"äijän\" olemassa olon. Illalla oltiin menossa iltalenkille, kun jouduttiin \"keskelle\" sotaharjoitusta. (Vieressä on siis armeija.) Sotilaat ampuivat tien toisella puolella olevassa pienessä metikössä (ei siis normaalissa paikassa) ja me käveltiin tien toisella puolella. Ite säikähdin tilannetta aluksi tosi paljon, kun yllättäen jostai alkoi vaan ihan tajuton räiskintä ja ammunta. Natta ja Nikke eivät kuitenkaan reagoineet tähän mitenkään. Toivottavasti Natta ei pelästyny noita paukkuja sitten, koska meteli oli niin hirveä. Mutta tilanteessa ei kuitenkaan pelänny ollenkaan, mikä on nyt hyvä tietää.

20.9 Keskiviikko Esineruutua ja jälkeä. Pitkästä aikaa treenasin Nattan kanssa esineruutua sekä jälkeä. Lenkin aluksi tein Nattalle esineruudun, jonne vein kaksi lelua. Natta puuhun kiinni ja lelujen vienti mettään. Sitten koiran lähetys esineille. Ensimmäiselle esineelle Natta juoksi suoraan, otti sen suuhun ja toi mulle niin kuin pitikin. Toisella esineellä Natta epäröi tosi paljon. Aluksi Natta juoksi aivan liian pitkälle ja jouduin kutsumaan sen uudestaan takasin. Toisella kerralla Natta ei uskaltanu mennä taas niin pitkälle ja jouduin vahvistamaan sen menemistä uudestaan. Tämän jälkeen Natta kuitenkin meni esineelle ja toi sen mulle takaisin.

Sitten käveltiin toiseen lähimetsään ja sinne tein Nattalle pitkän jäljen, jossa oli 5 keppiä sekä lelu. Jäljen aikana tuuli tosi kovaa ja pyörivästi, mikä vaikeutti Nattan tekemistä tosi paljon. Tällä kertaa jäljestys lähti tosi hyvin menemään ja Natta jaksoi tehdä koko matkan töitä. Ekalta kepiltä Natta meni aluksi ohi, mutta kun en päästänyt sitä menemään eteenpäin ennen kuin keppi löytyi, niin sitten Natta malttoi etsiä kepin kunnolla. Matka jatkui ja toisen kepin Natta löysi tosi nätisti. Kepin jälkeen oli vuorossa kulma ja sen Natta teki ilman suurempia epäröintejä. Seuraavasta kepistä mentiin taas vauhdilla ohi, mutta taas pienen pidätyksen jälkeen Natta otti kepin suuhun ja tarjosi sitä. Seuraavastakin kepistä mentiin aluksi ohi, mutta tässä vaiheessa Natta ite tajusi asian, huomasi kepin ja otti sen suuhun. Kepin jälkeen jälki meni kulman kautta polulle. Kulma meni hyvin ja Natta jäljesti tosi tarkasti. Polulla oleva keppi löytyi hyvin ja Natta antoi sen suoraan mulle. Lisäksi vielä lopussa oleva lelu löytyi ja Natta otti senkin itsenäisesti suuhun.

Nyt sitten pidetään jälkitauko sunnuntaihin saakka ja treenataan tottista sekä esineruutua.. (Onneks on vapaapäiviä koulusta.)